Hiçbir şey artık eskisi gibi olmayacak!



Teknoloji hayatımıza girdi mertlik bozuldu sevgili blogseverler. Bu mertliği bozan başlıca teknoloji araç-gereçleri ise; facebook, msn messenger, twitter, linkedin, friendfeed ve türevleri. Bu ve benzeri internet araçlarına, sitelere milyonlarca insan kayıtlı ve hergün yüz binlerce aktif kullanıcı bu araç-gereçleri kullanıyor. Bu açıdan sosyal paylaşım siteleri ile dev bir endüstri oluşmuş durumda, biz saf niyetlerle bu siteleri kullanırken hergün bu site sahipleri tonlarca parayı ceplerine indiriyorlar.

Ne diyordum ben? Eveet...teknoloji hayatımıza girdi mertlik bozuldu. Artık aşklar bile eskisi gibi başlayıp, yaşanıp, eskisi gibi bitmiyor. Eskiden insanlar tesadüfen bir yerde gördüğü birisinden hoşlandı mı, öncelikle uzaktan uzaktan seyreder, her haline hareketine bir anlam yüklemeye çalışırdı. İsmini öğrenmek için kırk takla atardı. Nerede oturduğunu, nasıl bir aileye sahip olduğunu görebilmek için gizli gizli takip ederdi eve giderken. Nelerden hoşlandığını, nasıl şeyleri sevdiğini öğrenmek için onun arkadaşları ile kanka olmak içinden elinden geleni yapar ve sonra da arkadaşlarının ağzını arardı. Tüm bu çabaların ardından kendini kabul ettirebilmek için de çok çaba harcar. Ardından sevgili olundu mu da, onunla konuşabilmek için ev telefonunu çaldırdığında telefona onun çıkması için dualar ederdi.

Oysa şimdi öyle mi? Bir insanın hoşlandığı kişinin her şeyini öğrenmesi için sadece adını soyadını bir şekilde öğrenmiş olması yeterli. Akabinde, linkedin'e girip tam olarak ne iş yaptığını öğrenebilir. Twitter'da takip ederek nerelere gittiğini, neler yaptığını, neler yapmaktan hoşlandığını görebilir. Blogu varsa, blogunu okuyarak ilgi alanlarını keşfedebilir. Muhabbet biraz ilerlemiş ve eğer tüm cesaretini de toplamışsa, o kişiyi facebook'ta ekleyerek arkadaş çevresi hakkında daha geniş bilgiler edinebilir. Fotoğraflarına bakıp nasıl bir hayatı olduğunu ve ailesini görebilir, aynı zamanda mesajlarla da muhabbetti daha da ilerletebilir. Eğer bu muhabbet de msn messenger konuşmalarıyla devam ederse artık kişi hedefine ulaşmış sayılabilir. Gerisi insanın kendisine kalmış bir şey: telefon ve diğer detaylar.

Sizi bilmem ama ben teknolojiyi tam olarak sevip sevmediğime bir türlü karar veremiyorum. Her şeye rağmen sanırım eski teknolojisiz günler daha güzeldi. Ama şu bir gerçek ki: sevsek de sevmesek de artık ne yapsak da tam olarak teknolojiden kopamıyoruz. Hiçbir şey artık eskisi gibi olmayacak!


top