Dokuz kişilik tipi



Dün Hürriyet gazetesinin İK ekinde oldukça ilgimi çeken bir yazı okudum. Yazıya göre; dünya üzerindeki tüm insanların tamamen birbirinden farklı kişilik özellikleri olsa da; temel olarak bir insanı ele aldığımızda, o insanın  özelliklerinin çoğunun uyduğu sadece bir kişilik tipi mevcutmuş. Araştırmacılar; bu kişilik tiplerini dokuz gruba ayırmışlar ve ne kadar marjinal bir karakter de olsanız, mutlaka ve mutlaka bu tiplerden birine dahil olmanız gerektiğini ispatlamışlar. Kişilik tiplerini inceleyen bu metodolojiye "enneagram" diyorlarmış.

İlgi çekici olduğunu düşündüğüm bu yazının bir kısmını gazetedeki hali ile aşağıda sizlerle paylaşmaya karar verdim:

"Enneagram üzerine çalışmalar yapan Mario Sikaro bu yöntemle şirketlerde çalışanların kişilik özelliklerinin tespit edilip, sonuçlara göre davranılacağını söylüyor.

Enneagram dünyayla etkileşim halinde olan dokuz farklı tipi anlatıyor. İnsanları dünyaya bakış açılarına, dünyayı algılayıp tepki verme şekillerine göre dokuz farklı kişilik tipine ayırıyor. Eneagram tiplerinin her birinin, kendine özgü güzellikleri ve farklılıkları var. Hiçbir tip diğerinden daha üstün değil. Her kişilik tipinin dünyaya bakış açısı farklı. Olayları kendi bakış açılarından algılıyor, değerlendiriyor ve tepki veriyorlar. 

Hangi tipteki insan hangi mesleği yapmalıdır gibi bir ayrımın olmaması gerektiğini belirten Sikora, ancak bazı mesleklerin belli özellikler gerektirdiğini söylüyor: Tip 4, yani özgün olanlar genelde yaratıcılık isteyen mesleklerde görülüyor: müzisyen, sanatçı, ressam gibi. Mühendisler, bilim alanında çalışanlar, yazılım geliştiriciler ise 5. tipe daha uygunlar. Tip 5'tekiler insanlarla iletişim kurmaktan çok, fikirlerle iletişim kurmayı tercih ederler.

İşte Enneagram'ın Dokuz Kişilik Tipi:

Tip1 - Mükemmeliyetçi:
Doğru olanı yapmak, kendilerini ve çevrelerindeki kişileri geliştirmek için çok çalışırlar. İç sesleri onlara mükemmel olduğunu söyleyene kadar o iş üzerinde çalışırlar. Başkalarının da bu şekilde çalışmalarını beklerler. Güçlü yönleri; kalite odaklı, disiplinli, detaycı, planlı öğretici olmaları. Zayıf yönleri; eleştirel, savunmacı, esnek olmayan, sabırsız, önyargılı olmaları.

Tip 2 - Yardımsever:
İhtiyaç duyulan kişi olmaktan, insanlarla ilgilenmekten ve onlara yardım etmekten hoşlanırlar. İlişkilere çok önem verirler. Kendi ihtiyaçlarının farkında olmazlar. Aşırı fedakardırlar. Güçlü yönleri; empatik, iyi dinleyici, arkadaş canlısı, anlayışlı olmaları. Zayıf yönleri; alıngan, sahiplenici, aşırı duygusal, sitemkar, aşırı fedakar olmaları.

Tip 3 - Başarı Odaklı:
Hedeflerine ulaşmak için çok çalışırlar. Kaynaklarını verimli bir şekilde organize edip düşüncelerini uygulamaya geçirmekte çok başarılıdırlar. Statüye ve imaja çok önem verirler. İşlerinde duygularını bir kenara bırakırlar. Kariyerleri her şeyden önce gelir. Güçlü yönleri; üretken, sonuç odaklı, çalışkan, azimli olmaları. Zayıf yönleri; rekabetçi, işkolik, ben merkezci olmaları.

Tip 4 - Özgün:
Farklı ve özel olmaktan hoşlanırlar. Olaylara alışılmadık ve yaratıcı bir bakış açısıyla yaklaşırlar. Kendilerine özgü bir güzellik anlayışları vardır. Ruh durumları ani değişiklikler gösterebilir. Güçlü yönleri; ağırbaşlı, kibar, özgün, yaratıcı olmaları. Zayıf yönleri; melankolik, karamsar, değişken ruh hali içinde, hassas olmaları.

Tip 5 - Araştırmacı:
Bilgi toplamaya, öğrenmeye ve çevrelerinde olup bitene odaklanırlar. Sebep-sonuç ilişkileri kurmada ve problem çözmede başarılıdırlar. Yalnız kalmaktan hoşlanırlar. İnsanlarla belirli bir duygusal mesafe isterler. Güçlü yönleri; objektif, serinkanlı, mantıklı olmaları. Zayıf yönleri; ketum, mesafeli, münakaşacı olmaları.

Tip 6 - Sorgulayıcı:
Her şeye şüpheyle yaklaşırlar. Problemi önceden görüp önlem almaya çalışırlar. Güvenlerini kazanmak çok zordur. Sorumluluk sahibi, sadık ve işbirliğine açıktırlar. Güçlü yönleri; tedbirli, sorumluluk sahibi, sadık olmaları. Zayıf yönleri; şüpheci, endişeli, kötümser, katı, iğneleyeci olmaları.

Tip 7 - Maceracı:
Bardağın hep dolu tarafını görürler. Bir işi bitirmeden diğerine başlayabilirler. Yerlerinde duramaz, hızlı hareket eder ve hızlı düşünürler. Eğlenceye odaklıdırlar. Güçlü yönleri; coşkulu, iyimser, yeniliklere açık olmaları. Zayıf yönleri; hiperaktif, maymun iştahlı, patavatsız, uçarı olmaları.

Tip 8 - Meydan Okuyan:
Güçlü olmaktan, kontrolü elinde bulundurmaktan ve etki bırakmaktan hoşlanırlar. Kararlıdırlar. İnisiyatif alırlar. Akıllarına geleni söylerler ve öfkelerini dışa yansıtırlar. Güçlü yönleri; iş bitirici, koruyucu, zorluklara dayanıklı olmaları. Zayıf yönleri; baskın, agresif, uzlaşmaz, korkutucu olmaları.

Tip 9 - Barışçı:
Uyum içinde yaşamak ve huzurlu olmak her şeyden önemlidir. Yargılamazlar. Her durumda olumlu ve olumsuz yönü görüp değerlendirmek isterler. Karar verdikten sonra değiştirmemekte inat ederler. Güçlü yönleri; uyumlu, huzurlu, sakin olmaları. Zayıf yönleri; üşengeç, kararsız, inatçı, ilgisiz olmaları."


Bahsettiğim yazı bu şekilde. Yazıyı okuduktan sonra sizin de benim gibi az çok hangi kişilik tipine uyduğunuzu tahmin etmeye çalıştığınızı düşünüyorum. Her insan kendisini çok iyi tanır, fakat yine de emin olamıyorsanız aşağıdaki linke girip ordaki bedava online testi yaparak testin sonucunda hangi kişilik tipine uyduğunuzu öğrenebilirsiniz.


Bakalım siz hangi kişilik tipine uygun çıkacaksınız? Şimdiden merak ediyorum.
top